Dźwięk za dźwiękiem, migające diody, z upału do klimatyzacji albo z mrozu do nagrzanego pomieszczenia. Reklama pogania reklamę, a tę popycha informacja - ważna informacja! I kolejna, i kolejna, i kolejna... A tu jeszcze kilka rzeczy nieskreślony z listy "to do", 8 połączeń nieodebranych, 5 smsów i jeszcze kilka powiadomień z WhatsAppa, Messengera, Facebooka, Instargama i TikToka. O i jeszcze coś w Twittera. Obiad oczywiście właśnie się gotuje, a pralka za 5 minut skończy swój cykl (...)
Mogłabym tak dalej, ale chyba już wiesz o co chodzi... O przebodźcowanie. Nasze mózgi jeszcze nigdy nie były tak poważnie obciążone, a wydaje się, że niewiele osób w ogóle się przy tym zatrzymuje. No właśnie... zatrzymuje. A można? A jak? Co się wtedy wydarzy? Nic? Na pewno?
M. in. właśnie o powyższym rozmawiamy w tym odcinku.
Zapraszamy do wysłuchania, a poniżej obiecane ćwiczenie :)
A&H
Uważne jedzenie rodzynki
Zacznij od przygotowania sobie jednej rodzynki. Jeśli wolisz - może to być inny mały owoc (lub jego cząstka). Wszystkie etapy tego ćwiczenia wykonuj powoli, dając swoim zmysłom czas. Bądź ciekawa/y jak dziecko, nieosądzająca/y. Upewnij się, że masz wolnych kilka(naście) minut i nikt nie będzie Ci przeszkadzał.
Weź do ręki swoją rodzynkę. Połóż ją na dłoni lub trzymaj w palcach i dokładnie obejrzyj. Zaobserwuj fakturę i kolor. Zauważ, gdzie się błyszczy, a gdzie jest matowa. Zwróć uwagę na wszystkie myśli i uczucia, które się w Tobie pojawiają. Niczego nie oceniaj, pozwól swoim myślom i emocjom po prostu być.
Następnie dotknij, pogłaszcz i pomacaj rodzynkę. Jeśli chcesz - możesz zamknąć oczy. Zauważ czy jest ona miękka, czy twarda; gładka czy chropowata. Miła dla Ciebie w dotyku, czy wcale nie. Baw się tym dotykiem.
Kiedy już dokładnie poznasz rodzynkę w swoich dłoniach - koncentrując się na ruchu ręki - podnieś ją do ucha. Trzymając blisko - obracaj lekko naciskając. Wsłuchaj się w subtelne dźwięki, jakie się przy tym pojawiają.
Teraz świadomie powąchaj swój owoc. Sprawdź jaki dociera do Ciebie zapach. Zwracaj cały czas uwagę na swoje emocje i myśli, ale ich nie oceniaj. Niech po prostu będą.
Teraz włóż rodzynkę do ust. Najpierw potrzymaj ją chwilę językiem przy podniebieniu. Obserwuj wszystkie reakcje, jakie rodzynka wywołuje w Twoich ustach. Zacznij badać ją językiem. Jak ją czujesz? Poczuj smak jakiego doświadczasz, zanim jeszcze ją rozgryziesz. Następnie umieść ją między swoimi zębami. Przytrzymaj przez chwilę i zobacz jakie to uczucie. Obserwuj siebie.
Teraz zaciśnij zęby, ale tylko raz. Obserwuj, co się dzieje. Poczuj pojawiające się wrażenia. Bądź z tym doświadczeniem, z rodzynką rozgniecioną zębami oraz reakcją swoich ust i swojego umysłu. Ponownie sprawdź smak.
Kiedy Twoja rodzynka się już rozpadnie - połknij ją. Zaobserwuj odruch przełykania. Zwracaj uwagę na to, jak zmieniają się odczucia w Twoich ustach. Pożegnaj się z rodzynką, kiedy będzie wędrować w dół Twojego przewodu pokarmowego.
Daj sobie jeszcze kilka chwil na obserwację emocji, myśli i doświadczeń z ciała. Sprawdź jakie to dla Ciebie było - uważnie zjeść rodzynkę :)
📩 Jeśli podobają Ci się nasze podcasty – subskrybuj kanał Przy Sobie Stań
🙏 Możesz też wspierać naszą rozgadaną twórczość na Patronite.pl lub na BuyCoffe.to
📧 Napisz do nas jeśli chcesz żebyśmy poruszyły jakiś ważny DLA CIEBIE temat z dziedziny psychologii, psychoterapii czy rozwoju osobistego 😀
© 2022 Przy Sobie Stań. Wszelkie prawa zastrzeżone.